Kotar - Anni d.o.o.

Reševanje podatkov

By

Tudi če je crknil trdi disk, ni še vse izgubljeno

Verjetno ima čisto vsak izmed nas že izkušnjo z izgubo bolj ali manj pomembnih datotek, ki smo jih imeli shranjene na računalniku, ta pa je nekega dne preprosto nehal delati. Podatke lahko izgubimo na različne načine: lahko jih nehote izbrišemo, za izgubo podatkov je lahko kriv računalniški virus, ki ga mimogrede poberemo kje na internetu ali pa poškodba trdega diska.

Ta je precej pogosta pri prenosnih računalnikih, sploh če nam ta pade na tla ali ga nehote ob kaj udarimo. Ne glede na to, kaj botruje odpovedi trdega diska, post-festum faza, ki je pri tem najbolj pomembna, je reševanje podatkov.

Današnja tehnologija je že tako napredovala, da lahko računalniški strokovnjaki rešijo podatke iz še tako »mrtvih« diskov. Reševanje podatkov zahteva različne postopke, med katerimi lahko nekatere opravite tudi sami, če pa niste prepričani v svoje sposobnosti, ta del raje prepustite profesionalcu, saj lahko v nasprotnem primeru naredite na vašem že tako mrtvem disku še več škode. V primeru, da disk ni poškodovan, se lahko podatke reši že s temu namenjenimi programi, ki najdejo še tako skrite datoteke. Uporaba teh programov je za stare računalniške mačke mala malica, za tiste manj izkušene pa španska vas. V kolikor pa iz diska prihajajo čudni zvoki, se je tega problema potrebno lotiti po drugi poti, saj bi kakršnakoli dodatna uporaba programov disk še dodatno obremenila in mu skrajšala življenjsko dobo. V tem primeru se je treba lotiti popravila na samem disku, ki pa mora biti izvedeno v sterilnem okolju, kar pa vaša delavnica gotovo ni, saj lahko že najmanjši prašni delci še dodatno poškodujejo vaš disk.

Diski so v zadnjem času tudi vse bolj podvrženi okvaram, saj smo tudi najbolj povprečni uporabniki postali preveč zahtevni: na disk neprestano nalagamo podatke, jih brišemo, spet naložimo druge podatke, izbrišemo…in ker to vseskozi ponavljamo, disk deluje preobremenjeno, zaradi tega se segreva in segrevanje povzroči njegovo odpoved. Ker na disku hranite najbolj pomembne podatke, se do njega obnašajte kot da je najdražji avtomobil na svetu in s tem se lahko izognete marsikateri neprijetni situaciji. Če pa že pride do okvare, reševanje podatkov zaupajte profesionalnemu mojstru in ne najbližjemu sosedu!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Wordpress website enhanced by true google 404