Reševanje podatkov - Anni d.o.o.

Reševanje podatkov

By

Izdelava identičnega diska – kloniranje diska

Ko želimo zagotoviti varnost naših podatkov imamo neskončno opcij in kloniranje diska je skoraj najbolj preprosta izmed vseh. To je najboljša rešitev, če se želimo zavarovati pred okvarami medija saj lahko vzpostavimo sistem brez čakanja in izgubljenih podatkov. Imamo vrsto orodij s katerimi lahko kloniramo trdi disk ali SSD. Večino orodij je brezplačnih in večino operacijskih sistemov ima to funkcijo že vgrajeno. Tako lahko kloniranje diska naredimo takoj, če imamo seveda še en dodatni disk kamor bomo originalnega klonirali.

Kloniranje diska ali slika

Ko kloniramo disk naredimo identično kopijo na drugem disku. Celotnemu procesu rečemo kar kloniranje diska. Takrat je torej vse skopirano – od skritih sistemskih nastavitev in datotek do vseh naših podatkov, ki so na računalniku. Novi disk bo postal klon starega in vidnih ne bo nobenih razlik. Edina opazna razlika bo, če bo nov disk hitrejši ali večji. Takrat nam bo posledično računalnik deloval hitreje, ampak vse ostalo bo pa enako. Da ste se pri tem znašli tako, da ste izvedli kar kloniranje diska, si boste še kako hvaležni. Predstavljajte si, da morate povsem vse na novo inštalirati.

Če naredimo sliko samega diska pa ostane vse enako. Kloniranje diska nam torej privarčuje ogromno truda in časa. Vse informacije bodo bile enake v narejeni sliki, ki je mimogrede kompresirana zato, da zavzame manj prostora. Taka slika je tudi varnostna kopija, ki jo lahko kadarkoli zapišemo na disk in obnovimo podatke. Slika diska ni uporabna sama po sebi, dokler se je ne odločimo zapisati na disk. Lahko imamo tudi več slik diska, ki jih izdelujemo periodično, da ohranimo varnost naših podatkov. Kloranje diska ali izdelava slike diska je torej isti postopek.

Nov pogon

Kloniranje diska ali izdelava slike diska zahteva drug pogon kamor bomo presneli trenutni disk. Lahko je to trdi disk ali SSD, ni pomembno dokler je velikost podatkov za kloniranje diska povsem enaka. Lahko kloniramo naprimer 1 TB disk, ki ima zapisanih 64 GB podatkov na 256 GB SSD. Posledično nam bo računalnik deloval hitreje, če bomo uporabili SSD za naš nov glavni pogon. V tem primeru bo kloniranje diska izdelano s hitrostjo osnovnega diska, ko boste klon odprli na novem disku, pa bo vse skupaj delovalo veliko hitreje, saj gre za razliko v hitrosti med generacijami trdih diskov.

V kakršnem koli primeru bomo potrebovali nov pogon. Ni nujno, da je trdi disk ali SSD že nameščen v računalniku ali prenosniku. Lahko uporabimo zunanji pogon, na katerega kloniramo disk ali sliko diska. Če imamo dovolj velik USB ključ lahko zapišemo sliko diska gor, ampak sistem ne bo deloval z USB ključa, kot njegov glavni pogon.

Preglejmo disk pred kloniranjem

Ko se odločimo da bomo klonirali svoj disk je dobro malo pobrskati za vse datoteke, ki jih ne potrebujemo več. Tako lahko pobrišemo stvari in sprostimo prostor, kar nam bo prihranilo veliko časa pri izdelavi kloniranega diska, saj bo sistem imel manj informacij za prepisati na nov disk.

Kloniranje diska je dokaj preprosto opravilo in veliko aplikacij zahteva samo nekaj klikov, da se postopek začne. V vsakem primeru bomo morali imeti disk na katerega želimo spraviti informacije priklopljen na računalnik. To je lahko sam vgradni disk v računalniku ali pa povezan preko USB povezave. Če imamo vse to se lahko kloniranje diska začne.

Uporaba kloniranega diska

Kloniran disk je kot časovna kapsula, ki je nastala v enem trenutku. Če disk pospravimo v omaro in ga začnemo uporabljati čez nekaj časa, bo isto kot če računalnika ne bi prižgali od dneva nastanka kloniranega diska, torej je pomembno kdaj se kloniranje diska naredi. Moramo pa biti previdni, da disk spravimo nekam na varno, saj je lahko hitro zlorabljen, če pride v napačne roke. Vsekakor, kloniranje diska ni zahtevno, niti časovno izjemno potratno, privarčevalo pa vam bo ogromno, če pride do okvare ali kake druge težave.