Reševanje podatkov - Anni d.o.o.

Reševanje podatkov

By

Reševanje podatkov iz trdega diska

Verjetno ima čisto vsak izmed nas že izkušnjo z izgubo bolj ali manj pomembnih datotek, ki smo jih imeli shranjene na računalniku, ta pa je nekega dne preprosto nehal delati. Podatke lahko izgubimo na različne načine: lahko jih nehote izbrišemo, za izgubo podatkov je lahko kriv računalniški virus, ki ga mimogrede poberemo kje na internetu ali pa poškodba trdega diska.

Ta je precej pogosta pri prenosnih računalnikih, sploh če nam ta pade na tla ali ga nehote ob kaj udarimo. Ne glede na to, kaj botruje odpovedi trdega diska, post-festum faza, ki je pri tem najbolj pomembna, je reševanje podatkov iz trdega diska.

Reševanje podatkov iz diska cena

Današnja tehnologija je že tako napredovala, da lahko računalniški strokovnjaki rešijo podatke iz še tako »mrtvih« diskov. Cene pri tem niso več tak bav-bav, da bi vas pokopale. Večina podjetij si lahko poseg privošči brez večji težav. Prej se težava pojavi pri iskanju verodostojnega partnerja, ki bo znal podatke rešiti. Pravilno iskanje v iskalniku vam pomaga. Če boste vtipkali reševanje podatkov iz diska cena boste že hitro prišli do najboljših podjetij, ki se s tem ukvarjajo. Potem je cenovni rang odvisen samo še od zahtevnosti postopka, a na vašo srečo, vam bodo škodo ocenili že kmalu po tem, ko se bodo z vašo težavo soočili. Tako da ne bo mačka v žaklju, ampak boste takoj vedeli kakšna bo vaša cena za reševanje podatkov iz diska. Sicer je res, da reševanje podatkov iz trdega diska ni vedno enako zahtevno. Včasih gre za manjšo, včasih pa za večjo okvaro. V tem primeru bo vaš trdi disk deležen obravnave več časa in seveda bo cena s tem narasla. Reševanje podatkov iz trdega diska torej ni katastrofa za uporabnika, pa naj gre za domačega uporabnika ali podjetje. Večinoma si boste to ceno lahko privoščili.

Reševanje podatkov iz diska zahteva različne postopke, med katerimi lahko nekatere opravite tudi sami, če pa niste prepričani v svoje sposobnosti, ta del raje prepustite profesionalcu, saj lahko v nasprotnem primeru naredite na vašem že tako mrtvem disku še več škode. V primeru, da trdi disk ni poškodovan, se lahko podatke reši že s temu namenjenimi programi, ki najdejo še tako skrite datoteke.

Uporaba teh programov je za stare računalniške mačke mala malica, za tiste manj izkušene pa španska vas. V kolikor pa iz diska prihajajo čudni zvoki, se je tega problema potrebno lotiti po drugi poti, saj bi kakršnakoli dodatna uporaba programov disk še dodatno obremenila in mu skrajšala življenjsko dobo. V tem primeru se je treba lotiti popravila na samem disku, ki pa mora biti izvedeno v sterilnem okolju, kar pa vaša delavnica gotovo ni, saj lahko že najmanjši prašni delci še dodatno poškodujejo vaš trdi disk.

Diski so v zadnjem času tudi vse bolj podvrženi okvaram, saj smo tudi najbolj povprečni uporabniki postali preveč zahtevni: na disk neprestano nalagamo podatke, jih brišemo, spet naložimo druge podatke, izbrišemo…in ker to vseskozi ponavljamo, disk deluje preobremenjeno, zaradi tega se segreva in segrevanje povzroči njegovo odpoved. Ker na disku hranite najbolj pomembne podatke, se do njega obnašajte kot da je najdražji avtomobil na svetu in s tem se lahko izognete marsikateri neprijetni situaciji. Če pa že pride do okvare in bo potrebno reševanje podatkov iz trdega diska, potem delo zaupajte profesionalnemu mojstru in ne najbližjemu sosedu!