Reševanje podatkov - Anni d.o.o.

Reševanje podatkov

By

Izgubljeni podatki na različnih računalniških napravah

Računalniška tehnologija nam je močno spremenila življenja že od svojih zgodnjih začetkov. Dandanes si ne moremo več predstavljati mnogih delovnih mest brez stacionarnih in drugih računalnikov. Ko pa smo doma, pa uporabljamo svoj prenosnik, tablico, pametni telefon ipd., da prebiramo elektronsko pošto, komuniciramo s prijatelji in sodelavci, poganjamo zahtevne aplikacije in še mnogo več.

Vsa uporabnost namiznega računalnika, pametnega telefona, prenosnika, USB ključa, strežnika in drugih podobnih naprav temelji na zmožnosti shrambe podatkov. Dejstvo pa je, da se lahko katerakoli naprava okvari. Razlogi za to so mnogi, vendar izstopajo hekerski napadi, tovarniške napake ter pregrevanje komponent v naši napravi. V omenjenih in drugih neželenih situacijah se lahko izgubijo podatki, ki so za nas ključni. Rešitev je uporaba storitve reševanja podatkov, saj nam lahko povrne družinske slike, finančne informacije, shranjeno glasbo, gesla, pisarniške datoteke in ostalo ključno digitalno vsebino.

Računalniške komponente imajo omejeno življenjsko dobo

Vsak računalnik ima omejeno življenjsko dobo. Najbolj izpostavljeni so trdi diski, saj vsebujejo številne mehanske dele. Velikokrat se pojav izgube podatkov pripeti na starejših računalnikih od petih let. To pa zato, ker jih sčasoma vročina, prah in vlaga, ki se nabirajo v ohišju računalnika, poškodujejo. Dovolj je že, če preneha delovati matična plošča, pomnilnik ali napajalnik, saj bomo v vsakem primeru izgubili dostop do naših podatkov.

Trdi disk je velikokrat vzrok za izgubljene podatke
Izgubljeni podatki se lahko pojavijo tudi če smo naprimer po nesreči formatirali trdi disk

Priporočeno je, da imamo vedno izdelane varnostne kopije. To je najlažje doseči z NAS ali drugim backup sistemom. Dovolj pa je že, če uporabljamo zunanje trde diske, USB ključe in ostale prenosne naprave, da ustvarimo kopijo podatkov, ki so nam najbolj pomembni.

Ne glede na našo računalniško napravo, se izgubljeni podatki še vedno nahajajo na njenem spominskem mediju. Vidni pa nam niso, saj je morda particija spominskega medija poškodovana, računalniku preprečujejo prikaz podatkov virusi, ali pa je pokvarjena osnovna plošča, pomnilnik, podatkovni kabel ipd. 

Izguba podatkov je za podjetja lahko katastrofalna

Dandanes se na spletu pojavljajo različni nepridipravi, ki želijo podjetjem ukrasti občutljive podatke. Delovne računalnike lahko napadejo z virusi, vdori na strežnik, sumljivimi elektronskimi sporočili, ki vsebujejo okužene spletne naslove in datoteke ipd. Realnost pa je, da več kot polovica podjetij, ki so jim hekerji povzročili škodo, ne okreva in mora zapreti svoja vrata.

Video: Reševanje podatkov Anni

Škodo je mogoče omiliti z izdelavo varnostnih kopij. Veliko je možno tudi storiti, če zaposlene izobrazimo o pomembnosti izogibanja sumljivih spletnih strani in elektronskih sporočil. Možnosti kraje in izgube podatkov je možno zmanjšati z uporabo SSL certifikata na svoji spletni strani. Tako se zakodira povezava med strežnikom in strankami, kar prepreči tatovom, da bi ukradli bančne podatke, uporabniške račune, gesla ipd.

Okvara strojne opreme je zadolžena za skoraj tretjino primerov izgub podatkov

Moderna računalniška strojna oprema je vedno bolj zanesljiva. Na žalost pa to ne pomeni, da je imuna na izgubo podatkov, zaradi izpada električnega omrežja, napak v proizvodnji komponent ipd. Tudi, če imamo nov namizni računalnik ali prenosnik, se lahko zgodi nenadna okvara. Dovolj je že, če zmanjka električne energije med uporabo samega računalnika.

Strojna oprema je lahko vzrok izgubljenih podatkov
Do izgube podatkov lahko pride tudi zaradi strojne opreme

Prekinitev toka elektrike lahko okvari shrambo podatkov in samo strukturo operacijskega sistema. Za domače in tudi poslovne računalnike se zato priporoča uporaba UPS sistema. Sistem UPS tudi podaljša življenjsko dobo računalniške opreme, saj prepreči električne šume in prenizko ter previsoko napetost v omrežju, ki dostopa do našega računalnika.

Reševanje podatkov iz različnih naprav

Vsaka moderna računalniška naprava vsebuje spominski medij. Pametni telefoni imajo vgrajen spomin, ki lahko doseže tudi več sto giga bajtov. Če nam telefon zaradi kakršnegakoli razloga preneha delovati, bomo potrebovali reševanje podatkov, če želimo rešiti slike, videe, ipd. Enako pa velja za namizne računalnike, prenosnike in strežnike. V veliki večini primerov je možno rešiti izgubljene podatke z zelo visoko uspešnostjo. So tudi primeri, ko reševanje podatkov ni potrebno, saj naši okvarjeni napravi preprečuje delovanje določena komponenta, ki jo brez težav strokovnjaki popravijo ali zamenjajo za novo.