Reševanje podatkov - Anni d.o.o.

Reševanje podatkov

By

Backup

Vsa podjetja in tudi vedno več posameznikov je vse bolj odvisnih od informacijskih sistemov ter pomembnih podatkov, brez katerih si ne morejo predstavljati življenja, poslovanja in dela. Si predstavljate, da zjutraj vstopite v vašo pisarno in ugotovite, da je čistilka prejšnji večer pustila priprto okno, skozi katero je dež dodobra namočil vso vašo pisarniško opremo. Vse pomembne pogodbe, dogovori in ostali podatki, ki so bili shranjeni na vašem disku, so uničeni in le stežka se boste ponovno dokopali do njih. Pa obstaja kakšna možnost, s katero se lahko izognemo izgubi neprecenljivih podatkov, ki niso le poslovne pogodbe, ampak so lahko tudi čisto navadne družinske fotografije, ki bi jih radi ohranili za večno?


Edini način ohranitve pomembnih podatkov je, da si izdelate varnostno kopijo vašega trdega diska, ki jo nato prenesete na nek drug računalnik ali na zunanji trdi disk. Varnostna kopija oziroma »backup«, kot ji rečemo žargonsko, je identična kopija vašega trdega diska. Na njej so shranjeni vsi podatki, ki so bili na dan njene izdelave shranjeni na vašem računalniku. Če delate v podjetju, kjer se pomembne informacije skladiščijo na vašem računalniku vsak dan, potem je smiselno tudi backup posodobiti vsak dan ali celo na vsakih nekaj ur. To pomeni, da vsak dan ali vsakih nekaj ur na nek drug računalnik, ki je namenjen shrambi podatkov za primer izgube, prenesete vse nove datoteke, ki so pomembne za vas. Za domačo uporabo je izdelava dnevne varnostne kopije skorajda nesmiselna, saj redko kdo dnevno upravlja z občutljivimi informacijami. Za domače uporabnike je smiselna izdelava backupa enkrat mesečno, nekateri pa ta proces izvedejo samo enkrat na pol leta.

Danes je na srečo izdelava varnostne kopije avtomatizirana, kar močno olajša naše delo. Obstajajo programi, pri katerih v nastavitvah nastavite, kdaj želite izvesti backup in kam želite prenesti podatke. Ti programi sami preverijo, ali se na rezervnem računalniku podatki podvajajo in podvojene datoteke pobrišejo. V nasprotnem primeru bi lahko rezervna kopija hitro porabila ves prostor na rezervnem računalniku. V teh avtomatskih programih lahko tudi določite, kateri del diska želite zavarovati z varnostno kopijo. To je smiselno v primeru, da imate na vašem trdem disku shranjenih ogromno nepomembnih podatkov, ki bi le podaljšali čas izdelave rezervne kopije in prav tako zapolnili prostor na rezervnem trdem disku.

Res je, da izdelava varnostne kopije zahteva nekaj časa in da tudi obremeni računalnik. A v primeru celotne ali delne izgube podatkov boste še kako veseli, da ste backup izvedli pravilno ter da ste na to mislili vnaprej. Obnavljanje izgubljenih podatkov s pomočjo varnostne kopije je zelo enostavno in ne zahteva veliko časa. Najboljše pri tem pa je, da so podatki obnovljeni v trenutku in da lahko že naslednji hip nadaljujete z vašim delom, kot da se ni zgodilo nič.