Reševanje podatkov - Anni d.o.o.

Reševanje podatkov

By

Orodja namenjena reševanju podatkov

Najhuje je, ko se nam sredi intenzivnega dela na računalniku pred očmi na ekranu iznenada pojavi moder zaslon, ki javi napako v računalniku. Po ponovnem zagonu računalnika slabe volje odkrijemo, da smo zaradi napake na trdem disku izgubili podatke, ki so za naše delo zelo pomembni in jih nujno potrebujemo. Ko se soočimo z izgubo podatkov, je zagotovo ključnega pomena, da se do njih čim prej dokopljemo ter, da jih v kar največji meri vrnemo v prvotno obliko, saj lahko le tako nemoteno in hitro nadaljujemo z delom.


Reševanja podatkov se lahko lotimo kar sami, saj dandanes obstajajo mnoga orodja, namenjena reševanju podatku. Programi, ki jih lahko najdemo zastonj na internetu, ali pa jih kupimo od izdelovalcev, v osnovi temeljijo na povsem enostavnem principu delovanja. Ko se na trdem disku pojavi izguba podatkov, najprej zaženemo program za reševanje podatkov. Ta začne pregledovati disk, saj so podatki, za katere mislimo, da so izgubljeni podatki, v resnici še vedno shranjeni na disku, le dostop do njih je otežen. Ko je pregled diska končan, progam primerja podatke, ki jih je našel, s tistimi, ki jih vidimo mi. Tako se začne obnova podatkov, ki se delček za delčkom obnavljajo tako dolgo, dokler ni reševanje podatkov v celoti končano, mi pa lahko do naših podatkov ponovno dostopamo brez težav.

Različna orodja, namenjena reševanju podatkov, imajo v sebi vgrajene različne funkcije. Nekatera orodja za reševanje podatkov lahko tako samo obnovijo poškodovane in izbrisane datoteke na računalniku. Drugim uspeva tudi reševanje podatkov na drugih medijih, kot je na primer USB ključ, iPod ali digitalni fotoaparat. Ste po nesreči izbrisali e-mail? Določeni programi za reševanje podatkov lahko uspešno obnovijo celo izbrisana e-sporočila. Funkcije, ki so na voljo pri teh programih, se razlikujejo od programa do programa. Z večjim številom funkcij, ki omogočijo reševanje praktično vseh podatkov, pa pride tudi težjega upravljanje s takšnim programom. Napredni programi, ki imajo vgrajene zahtevnejše funkcije, tako zahtevajo večjo računalniško pismenost in boljše poznavanje računalnika.

Orodja, namenjena reševanju podatkov, so dandanes skorajda nepogrešljiv del programske opreme pri vseh, ki dnevno delamo z občutljivimi informacijami, ki jih ne smemo izgubiti. V primeru, da računalnik »zmrzne« in preneha delovati, napisani dokumenti in ostali podatki niso izgubljeni, ampak jih lahko z nekaj kliki enostavno povrnemo nazaj ter nemoteno nadaljujemo z našim delom. Seveda pa je v primeru hujše okvare diska in večje izgube podatkov smiselno poiskati strokovno pomoč, ki nam jo lahko zagotovi le usposobljeni računalničar, ki se ukvarja z reševanjem podatkov in ve, kako se tem stvarem v resnici streže.