Reševanje podatkov - Anni d.o.o.

Reševanje podatkov

By

Pomnilniški mediji

Zagotovo vsi poznamo priročne USB ključe, CD-je, DVD-je ter ostale tehnične pripravke, ki nam omogočajo shranjevanje ter prenos podatkov med različnimi računalniki. Z eno besedno zvezo vse te tehnične izume imenujemo »pomnilniški mediji« in marsikdo izmed nas si dandanašnji dan življenja brez njih ne more več predstavljati.

Vse te pomnilniške medije odlikuje njihova lastnost, da, ko jih ugasnemo, ne izgubijo podatkov, ki smo jih pred tem nanje zapisali. V nasprotju z njimi se to zgodi z notranjimi pomnilniki (ROM, RAM), na katere zaradi tega ne moremo trajno shraniti podatkov. Zunanji pomnilniški mediji imajo prav tako ogromno prostora, kar v današnjem času hitrih internetnih povezav in p2p klientov pride zelo prav.

Eden izmed najbolj poznanih ter razširjenih pomnilniških medijev je zagotovo USB ključ. USB ključ je majhen in priročen zunanji pomnilnik, ki se uporablja za prenos podatkov iz ene digitalne naprave do druge. Najpogosteje se uporablja za prenos datotek med različnimi računalniki, zadnje čase pa postaja popularna uporaba tega pomnilniškega medija v avtomobilih, kjer je odlično zamenjal kasete in CD-je. Ta pomnilniški medij je bil razvit leta 1998 v podjetju IBM z namenom, da bi enkrat za vselej nadomestil disketnik.

Če je USB ključ pomnilniški medij, ki danes vedno bolj stopa v uporabo, pa je še do nedavnega na tem prestolu kraljeval CD-ROM oziroma, po slovensko, zgoščenka. Zgoščenka je vrsta optičnega diska, ki služi za branje podatkov, ki jih pred tem s pomočjo zapisovalne enote nanjo zapišemo. Na enem CD-ju je prostora za okrog 700 MB podatkov, kar v primerjavi z ostalimi pomnilniškimi mediji, kot sta na primer USB ključ ali DVD, ni tako veliko. Majhna velikost je verjetno tudi eden izmed glavnih razlogov, zakaj je ta pomnilniški medij vse manj v uporabi in zakaj ga uspešno izrivajo drugi, novejši mediji.

CD-je uspešno izpodrivajo večji optični diski, kot sta na primer DVD in Blu-ray disk. DVD, kratica pomeni Digital Versatile Disc, je na videz zelo podoben CD-ju, glavna razlika pa se skriva v njegovi notranjosti. Zaradi različne tehnologije izdelave lahko ta medij vase shrani tudi do 18 GB podatkov, kar je krepko več, kot pa zmore navaden CD. Blu-ray disk, ki je svoje ime dobil po vijolično-modrem žarku laserja, ki poskrbi za zapisovanje ter branje diska, pa po svoji kapaciteti krepko prekaša tudi DVD. Nanj lahko shranimo zavidljivih 50 GB podatkov, v laboratorijih pa so že razvili Blu-ray medije, na katere lahko zapišemo še več podatkov.

Prihodnost pomnilniških medijev je zagotovo svetla. V današnjem času, ko so internetne povezave vse hitrejše in je pretok podatkov vse večji, je vse večje tudi povpraševanje po večjih kapacitetah pomnilniških medijev, zato gre razvoj nevzdržno naprej. Stari pomnilniški mediji, kot so bile diskete, so bitko s prostorom že izgubili, v kratkem pa jim bodo verjetno sledili tudi CD-ji. Na plano stopajo novi pomnilniški mediji, ki uporabnike presenečajo z vedno večjimi pomnilniškimi kapacitetami. Če se nam je zunanji trdi disk s kapaciteto 1000 GB pred leti zdel znanstvena fantastika, to danes ni več kaj posebnega. Danes so pomnilniški mediji prisotni že v skoraj vsakem stanovanju, v prihodnosti pa verjetno ne bo nič kaj drugače.