Reševanje podatkov - Anni d.o.o.

Reševanje podatkov

By

Pomnilniški mediji – podjetja

Zaradi vse večjega povpraševanja po pomnilniških medijih, na katere lahko shranimo naše podatke in zaradi vse večjih zahtev uporabnikov, se vse bolj razvija tudi tehnologija in izdelava pomnilniških medijev. Podjetja, ki se s tem ukvarjajo, se vse bolj specializirajo in se trudijo, da bi svojim uporabnikom ponudila kar najboljše rešitve. To najbolje uspeva podjetjema Western Digital ter Seagate Technology, ki sta največji podjetji na svetu na področju pomnilniških medijev.

Seagate Technology danes velja za največje podjetje, ki se ukvarja s pomnilniškimi mediji ter shranjevanjem podatkov. Ustanovljeno je bilo leta 1970, v času do sedaj pa je prehodilo dolgo pot težkega in dragega razvoja. Njihov prvi izdelek je bil trdi disk s kapaciteto 5 MB, ki so ga na tržišče poslali leta 1980. Za takratne razmere ogromno, za današnje pa bore malo. Nato so vsako leto znova presenetili svoje uporabnike, veliki met pa jim je uspel v letu 2010, ko so tržišču predstavili prvi prenosni trdi disk s kapaciteto 1,5 TB. Zadnje čase se to podjetje podaja tudi v vode NAS sistemov, kjer pa jih trenutno še močno prekaša podjetje NetApp.

Drugi največji proizvajalec trdih diskov na svetu pa je Western Digital Corporation. Podjetje, prav tako ustanovljeno leta 1970, ima dolgo zgodovino v industriji električnih naprav. Svojo pot uspeha je podjetje Western Digital Corporation pričelo s proizvodnjo čipov za kalkulatorje, a razmere na tržišču so jih prisilile, da začnejo razvijati svojo tehnologijo tudi na drugih področjih. Tako so v letu 1980, tako kot podjetje Seagate Technology, na tržišče poslali svoje prve izdelke, povezane s shranjevanjem podatkov. Danes pa je to podjetje najbolj poznano po svojih trdih diskih, na katere lahko shranimo ogromne količine podatkov. Tako lahko izbiramo med modeli, ki ponujajo 1, 2 ali celo 3 TB prostora, v podjetju pa obljubljajo, da to še ni konec.

Zaradi vedno večjega pretoka podatkov pa nastajajo vedno večje potrebe po NAS sistemih – sistemih, kjer je enota za shranjevanje podatkov povezana v računalniško omrežje in tako sočasno omogoča dostop do podatkov več odjemalcem. Tudi na tem področju se med podjetji bije hud boj za prevlado, trenutno pa prevladuje podjetje NetApp, ki prekaša vse. To podjetje, poleg tega, da vsako leto prikaže odlične poslovne rezultate, je tudi eno izmed 100 najboljših podjetij za zaposlene na svetu.

Drugo večje podjetje na področju NAS sistemov je podjetje Synology. Ustanovljeno leta 2000 v Tajvanu, to podjetje stremi k temu, da svojim strankam omogoči prijazno uporabniško izkušnjo. Izdelki tega podjetja, ki so znani tudi po tem, da niso energijsko potratni, se dobro prodajajo v Evropi ter Aziji (predvsem na Japonskem).

Podjetij, ki se na tako kompleksnem področju, kot so pomnilniški mediji in shranjevanje podatkov, borijo za prevlado nad tržiščem, je ogromno. Seagate, Western Digital, Synology in NetApp so le največji, ki so zaradi svojih edinstvenih rešitev danes najbolj poznani. Ne smemo pa pozabiti, da na svetu obstaja mnogo manjših proizvajalcev, ki svoje rešitve še razvijajo in ki imajo ves potencial, da nekoč postanejo eni izmed največjih.