Reševanje podatkov - Anni d.o.o.

Reševanje podatkov

By

Varovanje podatkov

V današnjem času, času informacijske dobe, so podatki, ki jih imamo shranjene na našem računalniku, dragoceno premoženje. Ti podatki so lahko informacije o tem, kaj namerava storiti konkurenčno podjetje, pomembne pogodbe, zapisi o poslovni korespondenci, e-mail sporočila ali pa edinstveni spomini, fotografije ali video posnetki, ki imajo za nas neprecenljivo čustveno vrednost. Za katere koli podatke gre, zagotovo si nihče od nas ne želi, da bi jih izgubil. Ravno zaradi tega je varovanje podatkov pomembna stvar. Varovanje podatkov poskrbi, da podatkov nikoli ne izgubimo. Obstaja več različic tega varovanja, vsem različicam pa je skupno to, da so naši podatki ves čas na varnem in varni pred izgubo.


Področje varovanja podatkov je kar obsežno in zajema več sfer, ki se lahko med sabo prepletajo. Za kako napredno varovanje podatkov se odločimo, pa je odvisno od nas samih ter od vrste podatkov, ki jih želimo zavarovati. Za slike, ki smo jih posneli lansko leti, ko smo dopustovali na morju, verjetno ne bomo najeli rezervnega računalnika pri našem internetnem ponudniku, ki nam ponuja varovanje podatkov. Rezervni USB ključ, kamor bomo shranili naše slike, bo verjetno dovolj.

Večje podjetje, ki pa dela z občutljivimi podatki, pa si tako skopega varovanja podatkov ne more privoščiti. V tem primeru pridejo do izraza naprednejše oblike takšnega varovanja, ki obsegajo rezervno enoto za shranjevanje podatkov, ki je lahko na isti lokaciji kot podjetje ali pa je shranjeno na oddaljeni lokaciji in do nje dostopamo prek internetne povezave. Takšen tip varovanja podatkov prav tako vključuje fizično varovanje rezervne enote in varovanje samih nosilcev podatkov (trdih diskov), ki poskrbi, da v primeru okvare podatki niso izgubljeni (več informacij si preberite v članku Izgubljeni podatki na različnih računalniških napravah). Pri tem tipu varovanja podatkov je prav tako pomembno elektronsko varovanje dostopa do podatkov. Ker prenos podatkov poteka prek internetnih povezav, mora biti zagotovljeno, da so te povezave varne in da lahko do naših podatkov z geslom dostopamo le mi. Le tako lahko zagotovimo, da do občutljivih podatkov poleg nas ne dostopa nihče drug.

Vidimo, da je varovanje podatkov v takšnih primerih veliko težje kot pa pri domačih uporabnikih. Potrebno je misliti na veliko dejavnikov, ki lahko poskrbijo, da se naši podatki hitro izgubijo ter te dejavnike vnaprej preprečiti. Zato danes obstajajo specializirana podjetja, katerih delo je le varovanje podatkov, s tem pa se ukvarjajo na več nivojih. Lahko vam izdelajo samo enostavno rezervno kopijo, ki vsebuje vse vaše podatke (back-up), v primeru kompleksnejših težav pa lahko zgradijo celotno podporno omrežje z več rezervnimi enotami, ki skrbijo za to, da so vaši podatki na varnem in dosegljivi 24 ur na dan sedem dni v tednu. Res je, da takšne rešitve niso vedno poceni, a v primeru izgube podatkov na eni enoti le-ti niso izgubljeni, ampak so še vedno na voljo iz drugih virov. Takšna podjetja ob vsem tem nudijo tudi dodatno podporo, svetovanje ter pomoč v kriznih situacijah, ravno izkušeni strokovnjaki pa lahko hitro povrnejo izgubljene podatke ter nam zagotovijo nemoteno delo.